Technical reading

Vochtschade

Omtrent vochtschades hangen nogal wat onduidelijke verhalen. In dit artikel gaan we in op een aantal vaak gehoorde oordelen en meningen. Voor degenen die echt tot op chemisch niveau willen weten wat een vochtschade nu werkelijk is kunt u de verdiepte documententatie doorlezen.

Stellingen:

“Een vochtschade werkt altijd door”

Waar en niet waar.  Wanneer een vochtschade niet correct wordt behandeld en/of hersteld, kunnen er opnieuw storingen optreden. Dit is echter alleen als de schade niet correct hersteld wordt.

“Door het logicboard te reinigen met “de vloeistof die dit bedrijf aanbied”, kan ik mijn Mac veel goedkoper repareren.”

Niet waar. Componenten die defect zijn geraakt door de vochtschade, worden door de vloeistof niet meer heel. Gecorrodeerde componenten waarvan de aansluitingen zijn verdwenen, komen helaas niet op een magische manier terug met een vloeistof.  Sterker nog, omdat deze vloeistoffen de corrosie verwijderen, kan het zijn dat het toestel nog verder defect raakt doordat een component dat door geleidende corrosie eerst nog contact maakte,  na het reinigen geen contact meer maakt. Er komt dus echt wel meer kijken bij een vochtschade reparatie dan schoonmaken alleen.

“Leg het toestel direct in rijst”

Een volhardende mythe, helaas. Een paar rijstkorrels in de zoutpot zal prima werken, maar in een elektronisch toestel niet, al gaat er een heel pak rijst in. Het heeft zelfs een schadelijke werking wanneer rijst, volgezogen met water, op een specifieke plek in het toestel zit, daar waar vocht zonder rijst had kunnen verdampen. Hierdoor wordt dan lokaal nog meer, onnodige, schade toegebracht. Geen rijst dus!

“Op de verwarming / droog föhnen”

Prima, doen! Maar… Doe dit alleen als het toestel open is, zodat het vocht ook daadwerkelijk uit het toestel kan verdampen. Als de damp niet weg kan, dan condenseert het weer in het toestel en met een beetje pech op een plek die een nog grotere ravage aanricht.  En, houdt met föhnen rekening met het feit dat knopjes van toetsenborden smelten bij te lange hoge temperaturen!

Wat dan wel te doen?

In het geval van een Macbook waarbij een vloeistof over het toetsenbord is gegaan, zet het toestel, indien nog mogelijk, direct uit. Leg het toestel opengeklapt met het toetsenbord naar beneden op een tafel. (Een theedoek onder het toetsenbord is wellicht handig). Op deze manier voorkomt u dat nog meer vocht vanuit het toetsenbord op de elektronica in het toestel terecht kan komen. Dit kan helpen om de schade te beperken.

Indien mogelijk, omdat het toestel toch al op zijn kop ligt, het toestel openen en de accu loskoppelen. Het loskoppelen van de accu stopt direct de corrosievorming die door elektrolyse wordt veroorzaakt.

Neem na het volgen van de bovenstaande punten contact met ons op!